21858
6246
7
2022/06/03

LIETUVIŠKO MAISTO ISTORIJA RESTORANE

Istorinis pastatas slepia istorinę virtuvę! Tai restoranas „Ertlio namas”, kur gali paragauti modernių didikiškos lietuvių virtuvės patiekalų. Ar teko susidurti su tokia virtuve? Jei ne, tai „Ertlio namas”, kaip tik leis prisiliesti prie istorijos ir susipažinti su maistu, kurį valgė Lietuvos kunigaikščiai ir bajorai. Būtent didikiška virtuvė patiekiama restorane, kadangi iš jos ir kilo įvairios naujovės, turtingieji į Lietuvą atveždavo tai, ką atrasdavo kituose kraštuose. Tad už kai kuriuos patiekalus turime dėkoti būtent anuomet gyvenusiems turtuoliams.

Pats restoranas „Ertlio namas” įsikūręs Šv. Jono gatvėje, Vilniaus centre. Vieta ir pastatas puikiai tinkamas tokio tipo restoranui, nes tai istorinis XVII a. vokiečių mūrininko, dailidžių cecho magistro, Jurgio Ertlio namas. Būtent dėl to ir kilo toks restorano pavadinimas. Istorija čia supa viską: nuo interjero iki maisto patiekimo. Atsisėdome prie stalo, kur atsiveria vaizdas į Šv. Jono gatvę – lėtai vaikštantys praeiviai ir gretimo pastato balkonėliai priduoda savito žavesio. Iš tiesų, pažvelgus pro langą, kai skaisčiai šviečia saulė, gali pasijusti kaip kokiame nors Italijos miestelyje. Restorane skambanti muzika taip pat prisideda prie jaukaus vietos įvaizdžio.

 

DEGUSTACINĖ VAKARIENĖ 

Valgėme 6 patiekalų degustacinę vakarienę su prie jos derintais vynais. Šis malonumas trunka apie 3 valandas. Jei esate vegetaras ar turite alergijų, apie jas informuokite personalą ir kartu rasite geriausią išeitį, ką ragauti.

Trumpa apžvalga:

  • Jau nuo pirmo patiekalo prasideda gera patirtis.
  • Vynų meniu puikus, kaip ir patys patiekalai.
  • Maisto porcijų pakanka ir po visų patiekalų neišeisi alkanas.
  • Patiekiant kiekvieną patiekalą, padavėja papasakodavo jo kilmę, istoriją ar kitą įdomų faktą, taip pat ir apie vyną.
  • Norisi atskirai pagirti aptarnavimą - čia jis puikus.
  • Nepamatysi restorane piktų ar pasimetusių padavėjų (bent jau aš nemačiau).
  • Mus aptarnavo dvi padavėjos, kurios pristatė meniu ir atsakė į visus klausimus.
  • Personalo žinios išties stebina, nes ties kiekvienu patiekalu gauname trumpą istoriją apie jo kilmę ar pasakojimą apie konkretaus produkto, patiekalo atsiradimą Lietuvoje.
  • Vakarienė prasidėjo nuo šefo komplimento - duonelės su krapų sviestu, o baigėsi desertu - boba su rabarbarais.
  • Pagrindiniam patiekalui pateikiamas jautienos pekenfleišas. Ta proga, kad jau lankiausi restorane, kur įgauni žinių, tai jomis pasidalinsiu ir su jumis. Jei nežinote, kas yra pekenfleišas – tai rauginta mėsa! Toks mėsos paruošimo būdas buvo naudojamas XVI amžiuje ir išliko iki šiol, nors dabar taikomas gan retai.
  • Toliau ant stalo atsidūrė putpelė su ridikėliais ir bulvinėmis saulėgrąžomis, paskui ją sekė rūgštynių sriuba su triušiena bei eršketas su pastarnokais ir svogūnlaiškiais.
  • Prieš desertą paskutinis ant stalo patiekiamas – kalakutas su lazankėmis, bobausiais ir vyno padažu. Lazankės – ne šiaip kažkoks neaiškus žargonas, tai senovinis lietuvių patiekalas, apie kurį Jums tikrai papasakos „Ertlio name”... Tad palieku intrigą. 

 

RESTORANO MENIU

Meniu sukurtas atsižvelgiant į sezoniškumą, kadangi istorinės virtuvės patiekalai ir buvo kuriami būtent pagal tai, kokius produktus tuo laiku turėdavo virtuvės šeimininkai. Žinoma, maistas nėra gaminamas visiškai autentiškai, nes ir gyvename kiek kitaip, o šiuolaikinio žmogaus skonis tikrai pasikeitęs, tačiau meniu tikrai pagrįstas ir paremtas istorija. Pagrindinis restorano šefas Tomas Rimydis puikiai išmano istorinius patiekalus, yra įsigilinęs į šią temą, o tos žinios gerai atsispindi sukurtame meniu.

Kalbant apie gėrimus – meniu platus, galite rinktis įvairius vynus, stipriuosius gėrimus bei nealkoholinius pasirinkimus. Kava, arbata ar vanduo, žinoma, yra. Vynai meniu tiek iš gerai atpažįstamų vyno šalių tokių, kaip Prancūzija, Ispanija ar Italija, tiek ir lietuviški, kas tikrai pritinka restorano atmosferą. Gėrimų kainos svyruoja nuo 6-8 eur už taurę ir nuo keliasdešimt iki pusantro šimto eurų už butelį. Tad, jei nenorite prie degustacinės vakarienės rinktis jau iš anksto priderintų vynų, galite užsisakyti savo favoritus iš meniu.

Žinoma, rekomenduočiau atsipalaiduoti ir maisto bei gėrimų derinimo darbą patikėti profesionalams. Pavyzdžiui, prie deserto priderintas lietuviškas midus nebūtinai būtų pirmas svečio pasirinkimas, svarstant, kuo papildyti saldėsio skonius, tačiau būtent toks derinys yra puiki vakarienės pabaiga. 

SVEČIO REKOMENDACIJA

Apsilankyti šiame restorane rekomenduoju dėl maisto, aplinkos ir aptarnavimo. Manau, sugrįšiu ne kartą. Patirtis patiks ir jūsų tėvams, ir jums patiems – lietuviškos virtuvės istorija sužavės ir leis susimąstyti apie tai, ką valgome dabar. Po apsilankymo tikrai pasvarsčiau, kiek toli nukeliavo mėsa, žuvis, daržovės ar net ledai, kad būtų tokie, kokius mes įpratę valgyti kasdien.

Restorane „Ertlio namas” degustacinė vakarienė siūloma dviejų rūšių – trumpesnė 4 patiekalų, o ilgesnė – 6. Patarti, ką rinktis sudėtinga, čia jau teks apsispręsti patiems. Žinoma, skiriasi ir kaina, tad gal tai padarys įtaką, 4 patiekalų vakarienės kaina 40 eur, 6 patiekalų – 50 eur. Norėdami degustuoti vyną, priderintą prie kiekvieno patiekalo susimokėsite papildomai, atitinkamai – 25 eur ar 35 eur. Tokia vakarienė su puikiu maistu ir jo istorija gali būti įsimintinas laisvalaikis bei gera dovana, todėl dovanų kuponas pradžiugins bet kokia proga… o gal ir be progos. Staliuką rekomenduojama rezervuotis, nors restorane vietos tikrai daug. Dviejuose aukštuose kelios salės, talpinančios nuo 12 iki 40 sėdimų vietų. 

Kuomet sujungi skanų maistą, kokybišką aptarnavimą, įdomų pateikimą, jaukų interjerą - gauni gero restorano sėkmės receptą. Na, ir žinoma vieta svarbu. Ji leidžia geriau perteikti istorinę dvasią. O ar Jums teko svečiuotis „Ertlio name”? Jei taip, kokie atsiliepimai - pasidalinkite komentaruose!

Restorano adresas planuojantiems vakarienę „Ertlio name” - Šv. Jono g. 7, Vilnius.

Straipsnio autorius(-ė) Justina, Beta.lt bloger'ė
6246 7

Diana...
Pirmą kartą išgirdau apie tokią vietelę. Patiekalai atrodo nuostabiai..Žiūrint į tokias nuotraukas iškart sukyla apetitas. Tik dėl interjeo nesu tikra ar būtų jauku valgyti..Atrodo šaltoka aplinka, trūksta jaukumo. Nors žinoma reikėtų gyvai apsilankyti, kad susidaryti įspūdį.
1Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Snieguolė...
wooow, koks video geras. Tikrai labai vilioja - maisto pateikimas tai aukščiausios klasės nebent labai gerai nufilmuota. Super, ir toliau skelbkit tokias vietas, nes iš architektūros gatvėje nepažinčiau, kad restoranas praeičiau ir net nesuprasčiau.
1Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Gintarė...
BEST BEST BEST! Nu man superinė vieta. labai skanus maistas, aptarnavimas aukšto lygio. Jei turite draugų turistų veskit juos čia, nepasigailės!!!!
1Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Miglė...
nesu buvusi, bet atrodo stilinga. vilnius tikrai gražių vietų turi.. ech, galėtų kokybė ateiti ir į Klaipėdą, pritrauktume tada ir turistų ir pačių lietuvių dėmesio:) reikia planuotis vizitą į Vilnių, kad pasimėgauti kokybe.
1Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Eleonora...
Nebeatsimenu kada buvau geram restorane..su nuostabiu servisu ir nepakartojamais valgiais..Visuomet yra gera pasimėgauti tokiu prabangiu laiku, bet ne visada sutampa galimybės su norais. Jau retai kada nuvykstu į sostinę, todėl tokios pramogos man sunkiai pasiekiamos. Dabar užleidžiam vietą jaunimui.
1Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Eitvydė...
vakarieniavau su drauge. buvau nustebus, labai malonus aptarnavimas ir išskirtinai skanus vynas. Maistas patiko, nors valgiau salotas, tačiau jos suruoštos puikiai. sekantį kartą reikėtų lėkti rimčiau pavalgyti, nes skonių gausybė tikrai traukia akį.)
1Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Darija...
best best best! nu geriausias. atvykau su močiute kuri pripratusi prie visokių medinių užeigų ir čia jai labai patiko. buvusi kulinarė tarė šiai vietai didelį taip ir sako kiek pasikeitę ir išgražėję restoranai. ne tik pavalgyti ateit gali bet ir pasigrozeti. komplimentai)))
1Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Turi ką pasakyti? Komentuok čia:
Straipsnių autoriai
Kartais rašyti sekasi lengviau, kartais sunkiau, bet visai nerašyti aš negaliu - tai mano kraujyje. Noriu, kad skaitydami mano tekstus žmonės jaustųsi, lyg su jais kalbuosi prie kavos puodelio!
Beta.lt bloger'ė
Skonių Fiestos blog'o skilties autorė
Beta.lt bloger'ė
Beta.lt bloger'ė
Beta.lt bloger'ė
Beta.lt bloger'ė
Viena tų keistuolių, kurie dirba kūrybinį darbą, tačiau gyvenime mėgsta laikytis taisyklių ir rutinos. Visgi šį paradoksą esu linkusi vadinti savo tobulos kasdienybės receptu.
Beta.lt bloger'ė
"Gyvenu aistra kelionėms ir meile padėti žmonėms surasti jų svajonių atostogas. Jau 14 metų nardau turizmo vandenyse, tad dalinuosi savo žiniomis ir patyrimais su Beta Travel bendruomene."
Beta.lt bloger'ė
Su malonumu „kepu“ tekstus ir pyragus. Tik pyragus barstau cukraus pudra, o naujai „iškeptus“ tekstus – taškais, kableliais, brūkšniais... Svarbu, kad jie būtų gramatiškai taisyklingi, vizualiai tvarkingi, verbališkai turtingi, lengvai skaitomi, paveikūs.
Beta.lt bloger'ė
Esu portugalas. Girdėjau, kad taip Lietuvoje yra vadinami vilniečiai. Baigiau architektūrą, kurios pagrindinius principus (struktūra, vidaus ir išorės sintezė, harmonija su aplinka) bandau pritaikyti internete.
Beta.lt bloger'is
Talentingų kūrėjų pagalba keliu mūsų tinklaraštį į aukštumas, nes tikiu jo svarba. Daugelis mane vadina fėja, nežinau ar dėl rūpestingo būdo, ar dėl užaugusių sparnų.
Beta.lt bloger'ė
Beta.lt bloger'ė, kūrusi straipsnius apie aktualiausias temas ir skyrusi daug dėmesio patarimams.
Beta.lt bloger'ė
„Kiekviena kelionė yra nuotykis, papildantis brangią prisiminimų kolekciją. Kviečiu leistis į šiuos nuotykius kartu su manimi.“
Beta.lt bloger'ė
Mūsų pirmoji tinklaraštininkė, lietuvių kalbos ekspertė.
Beta.lt bloger'ė
Beta.lt bloger'ė
Beta.lt bloger'ė
Nieko nerasta
BŪK PIRMAS!
Kurį pasieks šie pasiūlymai:
  • Nauji / specialūs
  • Riboto kiekio
  • Slapti
  • Paskutinės minutės
Sekite mūsų naujienas čia: