23544
380
13
2022/03/19

SKONIŲ IR PATIRČIŲ „DŽIAUGSMAS” VILNIUJE

„Džiaugsmas” - geriausiu Lietuvos restoranu tituluojama vieta. Vieniems čia užeiti atrodo nedrąsu, kiti gi tiesiog neranda restorano durų (juokas juokais, bet tokių atvejų tikrai būna), kad taptų atsitiktiniais praeiviais, užsukusiais pavalgyti (kita vertus, be rezervacijos vargiai gautum, kur prisėsti), o treti - suprasdami kainos ir kokybės santykį čia lankosi dažnai. Save priskirčiau į paskutiniąją kategoriją. 

Visada einant į naują restoraną, o juolab į vietą su statusu, aplanko toks smagus jauduliukas. Tačiau ne kartą esu girdėjus, kad kai kuriems žmonėms paprasčiausiai nedrąsu eiti į nepažįstamą, paslaptingą vietą. Į šį apibūdinimą įeina ir „Džiaugsmas”. Man tai vienareikšmiškai viena mylimiausių Vilniaus vietų. Skanu, stilinga, tobulas aptarnavimas, padorios kainos ir geras vynų pasirinkimas. Visgi, dar neatradusiems šios vietos - padėsiu susipažinti. 

Pažintį pradėkime nuo maisto. Pagrindinis virtuvės šefas - Martynas Praškevičius - vienas geriausių Lietuvos šefų, taigi, meniu nenuvils. Jis keičiamas pagal sezonus. Jei „Džiaugsme” lankėtės rudenį, po kelių mėnesių ir vėl galėsite atrasti naujus skonius su žiemos ar pavasario meniu.

Kai kurie patiekalai nesikeičia ir yra tarsi „Džiaugsmo” klasika, pavyzdžiui: karbonadas, žuvies (starkio arba menkės) spurgytės, šonkauliai ar tartaras.

Maistas čia gan riebus ir sotus - lietuviškas. Patiekalams naudojami vietinių ūkininkų užauginti ingredientai, todėl pagal sezoną keičiasi meniu. Deriniai kartais netikėti, kartais klasikiniai, bet visuomet sėkmingi. Porcijos gali pasirodyti apgaulingai nedidelės, tačiau vakaro pabaigoje kyla klausimas - kodėl aš taip prisivalgiau… 

DEGUSTACINĖ VAKARIENĖ „DŽIAUGSME“ - ĮSPŪDŽIAI

  • Vakaras prasideda nuo šefo komplimento - čia pat keptos duonos su sviestu ir taukais. Gali neblogai pasisotinti jau vien nuo šių vaišių.
  • Visgi, netrukus atneša užkandžius ir prasideda puota. Patariu užkandžių nepraleisti, jie tikrai nudžiugins. Man labai patinka kvietiniai krepšeliai su įvairiais pagardinimais, taip pat žuvies spurgytės, patiekiamos su peletrūno ir kiaušinių padažu.
  • Vakaro akcentas - pagrindinis patiekalas - gali būti ir karštas ir šaltas, pavyzdžiui, aš šįkart rinkausi šaltą pagrindinį - upėtakį, o mano draugė, kuri restorane lankėsi pirmą kartą, ragavo karbonadą. Atskiro paminėjimo nusipelnė bulvės prie karbonado, kurios tiesiog mirksta sviesto ir žolelių padaže. Bulvių fanai galimai šį garnyrą įvertins geriau nei pagrindą - genialumas slypi paprastume. O tiems, kurie dabar skaito ir sukioja pirštą prie smilkinio, ko aš čia stebiuosi bulvėm su sviestu, tai tiesiog linkiu jums paragauti jų „Džiaugsme”.
  • Desertai ne ką prastesni už kitus patiekalus. Kaskart stebina įvairūs ledų skoniai - tai krapų, tai peletrūnų, tai gruzdintos šoninės - jie vis keičiasi, bet virtuvės išradingumas nepalieka abejingų. Ledai keičiasi, o spurgos su karamele, kurios yra kone populiariausias desertas restorane, ne. Ir gerai, jos patiks turbūt kiekvienam.
  • Apibendrindama, galiu pasakyti, kad viskas čia labai skanu ir verčia sugrįžti.

SVEČIO REKOMENDACIJOS

Besilankantiems pirmą kartą, puikus sprendimas yra degustacinė vakarienė. Jos metu galėsite pasimėgauti skirtingais patiekalais ir pajusti tikrąjį „Džiaugsmą”. Degustacinės vakarienės meniu yra paruoštas iš anksto, tad jums nereikės sukti galvos, ką užsisakyti. 

Gėrimų meniu. Puikiai atrinkti natūralūs vynai, alus, stiprieji gėrimai, kava. Pastaroji, beje, užsisakant su pienu, pateikiama su nepasterizuotu, riebiu, šviežiu pienu iš vieno Lietuvos ūkio.

Aptarnavimas, jau rašiau teksto pradžioje, tobulas. Kodėl? Nes padavėjo čia gali paklausti bet ko, atsakymą jis vis tiek ras: nuo gėrimo rekomendacijos iki to, kas gamino indus, iš kurių valgai. Aptarnavimo greitis taip pat puikus, kaip ir bendravimo etiketas. Na, o už gerą aptarnavimą norisi palikti padėką. Tad pakalbėkim apie arbatpinigius.

Arbatpinigiai kartais kelia diskusijas - juk jie neįskaičiuoti į sąskaitą, neprivalau palikti, kokią sumą skirti ir pan. Visgi, palikti arbatpinigius derėtų, tai etiketo dalis. Jei jau leidžiate sau pavakarienauti prabangiame restorane, dar prieš einant į jį nusiteikite, kad padėką už gerą aptarnavimą turėsite palikti ne tik žodžiu ar šypsena, bet ir pinigine išraiška. Lietuvoje neturime to įstatymo ar praktikos į galutinę sąskaitą įrašyti kažkokio procento būtent už aptarnavimą, taigi, arbatpinigiai vis dar ne visiems savaime suprantamas reikalas. „Džiaugsme” arbatpinigių kortele nepaliksite, todėl jais reikėtų pasirūpinti iš anksto. Palikti 10 proc. nuo sąskaitos - saugus variantas, o jei galite sau leisti daugiau - tai tik nudžiugins kolektyvą. Na, o jei jau taip nutiko, kad pamiršote grynuosius, tai mandagiai atsiprašykite ir galbūt dosniau atsidėkosite kitą kartą arba, jei bankomatas netoliese, galite pasinaudoti juo ir padėką atnešti vėliau. 

RESTORANO INTERJERAS IR KAINOS

Kai ką stebina minimalistinis ir tamsus interjeras. Tikrai „Džiaugsmo” nepavadintum linksmu šeimos restoranu. Tai daugiau patirtis asmenybėms, norinčioms pasimėgauti gera vakariene, kokybišku maistu ir gėrimais. Įėjus jus pasitinka ir palydi iki stalelio. Pirmąjame aukšte dėmesį patraukia beždžionės skulptūrą, kurią, ko gero, teko matyti dažnose nuotraukose, kuomet yra kalbama apie šį restoraną. Skulptūra irgi turi savo istoriją, kaip ir visos šios vietos interjero detalės. Bet apie ją gal ne šį kartą. Subtilūs meno kūriniai ir elegantiškos detalės puikiai papildo aplinką ir suteikia jai prabangos.

Restoranas „Džiaugsmas” turi ir terasą. Ji veikia šiltuoju metų sezonu ir yra taip pat išskirtinė, kaip ir visas restoranas, nes terasa - balkone. Jums netrukdys praeiviai, o nuo saulės spindulių saugos platūs skėčiai. Apie tai, kada terasa bus atidaryta, „Džiaugsmas” turėtų pranešti savo soc. tinkluose, o tada jau beliks rezervuojant paprašyti vietos lauke. 

Kainos, kurios iš pažiūros gali gąsdinti, tikrai yra visiškai adekvačios lyginant su kokybę, kurią gauni „Džiaugsme”. Užkandis čia kainuos apie 9 eur, pagrindinis patiekalas nuo keliolikos iki keliasdešimt eurų (kol kas brangiausia meniu yra jautienos šonkaulių porcija dviems - 52 eur), desertas kainuos dar keletą eurų. Gėrimų kainos panašios, kaip ir kitose Vilniaus vietose. Vilnius kupinas restoranų ir nemažai jų kokybe lygintis su „Džiaugsmu” tikrai negali, bet kainomis, deja, taip. Tai jau jūsų sprendimas, kur leisti tą pačią sumą. Dviese čia pavakarienausite už maždaug 100 eur (arbatpinigių neskaičiuoju).

Jei tai, ką rašau, jus vilioja apsilankyti - rezervacija, sakyčiau, būtina. Ją atliksite telefonu (kontaktai: (8-631) 11153) ir tiesiog per Facebook (www.facebook.com/dziaugsmas.restoranas). Darbo laikas: kasdien 17.00-23.00 h, restoranas nedirba sekmadieniais.

Adresas: Vilniaus g. 28, Vilnius. Smulki iškaba ir medinės durys jus nuves ten, kur reikia.

Norėdami nustebinti artimą drąsiai galite padovanoti dovanų kuponą šiame restorane. Nenusivilsite nei jūs, nei asmuo, gavęs dovaną - patirtis verta dėmesio. Dovanų kuponas dar ir nebloga apsauga nuo atidėliojimo apsilankyti gerame restorane, gavai voką ir eini.

Linkiu „Džiaugsmą” patirti kiekvienam. Skanaus!

Straipsnio autorius(-ė) Justina, Beta.lt bloger'ė
380 13

Miglė...
Būtinai apsilankysiu. Jau seniai noriu, jau laikas... :)
2Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Asta...
Prabangus dalykas. Manau išskirtėmis progomis galima leisti sau pasilepinti.
2Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Agnė...
Tikriausiai kolektyvas buvo puikus, nes žinojo dėl ko ateinat - aprasšyti juos, paprastam žnogui taip nepasiseka, viskas visada perpildyta, padavėjai neturi kada atsikvėpti, jei uzsirezervavai 19ai valandai, tei nei minutės ilgiau nepasedėsi užrezervuoto laiko, nulis lankstumo, o ir kainos baisios. Šiai įstaigai reikalingas slaptas pirkėjas, o neužsakytas straipsnis, kuriam visa komanda ruošiasi.
2Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Donatas...
Graži aplinka, romantiškai vakarienei pats pat. Nėra pigu, bet kai buvau atpirko viskas malonus aptarnavimas ir skanus maistas.
2Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Žaneta...
labai bragu, bet galima vykti išskirtinėmis progomis. Tik turėti omenyje, kad patuštinti reikės pinigines. Nu bet maistas - tobulas, tikrai, gurmanams patiks
1Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Asta...
Gražu pavarvinti seilę, bet pati neičiau. Yra smagesnių vietų už patrauklesnę vietą ypač atvykus su vaikais. Palikim tai turčiams )
1Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Rokas...
100 eur. tai nėra didelė suma dviems Vilniaus centre už vakarienę, dabar tokios kainos, todėl jeigu tikrai taip kokybiška ir skanu kaip aprašytą - tikrai verta apsilankyti. Beatos Jurgyje ir Drakone dar ne tiek paliekam po šeimos vakarienės, o ten viso labo tik picerija, nors vadinasi šeimos restoranas. Bet kur picos. o kur kepsnys tai skirtumas yra.
1Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
1
Gintas...
Kam ta bezdzione uzdejot pavadinime, kaip tai susije su maistu? Visai nedera prie restorano tokia baisi galva, pakeiskite foto, net straipsnio skaityti nesinori, o juo labiau apetito nekelia:(
1Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Lina...
Man asmeniškai nelabai patiko, nors suprantu kad kokybės milėtojai renkasi šį restoraną. Nėra pigu, gimtadienio čia nesšvesčiau, bet kokių vestuvių metinių su vyru pasedėti atvykčiau.
1Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Aiste...
Asmeniškai man nepatiko. Man niūru, kainos tikrai kosmosas. Aptarnaujantis personalas yra dalinai geras. Gal reikia būti kažkuo, kad aptarnautų ir pateiktų viską puikiai? Nežinau.. mano subjektyvi nuomone, tikiuosi kitas apsilankymas bus sėkmingesnis.
1Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Ingrida...
Siūlau visiems apsilankyti! Su vyru turėjome romantišką vakairenę dviems, buvome gavę dovanų kuponą į šį restoraną, kaip aš džiaugiausi ir dėkojau sveikintojams. Su dovana pataikė 100 proc. aptarnavimas nuostabus, aplinka jauki, maistas superinis, vakaras tobulai romantiškas. Nepykčiau ir antrą tokį patį čekį dovanų gavusi:)))
1Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Birutė...
Ganėtinai paišlaidavome, nes turėję šimtą eurų kuponą dovanų dar ir savo teko primokėti pinigėlių. Bet patirtis labai sėkminga, maistas tikrai nuostabus, aptarnavimas - neturiu prie ko prikibti, galbūt interjeras nepasirodė mano skonio, bet čia nesiginčysiu. Antrą kartą vistiek norėčiau dar gauti tokią dovaną:)
1Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Laima...
Kazkaip ne viena puiku atsiliepima jau girdejau apie si restorana, kiek kalbu vis girdziu tik komplimentus. Butu smagu isbandyti naujas patirtis ir skoniu variacijas, jeigu tik kas nors padovanotu toki kupona. Arba reikes save palepinti sventiniu laikotarpiu.
1Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Turi ką pasakyti? Komentuok čia:
Straipsnių autoriai
Kartais rašyti sekasi lengviau, kartais sunkiau, bet visai nerašyti aš negaliu - tai mano kraujyje. Noriu, kad skaitydami mano tekstus žmonės jaustųsi, lyg su jais kalbuosi prie kavos puodelio!
Beta.lt bloger'ė
Skonių Fiestos blog'o skilties autorė
Beta.lt bloger'ė
Beta.lt bloger'ė
Beta.lt bloger'ė
Beta.lt bloger'ė
Viena tų keistuolių, kurie dirba kūrybinį darbą, tačiau gyvenime mėgsta laikytis taisyklių ir rutinos. Visgi šį paradoksą esu linkusi vadinti savo tobulos kasdienybės receptu.
Beta.lt bloger'ė
"Gyvenu aistra kelionėms ir meile padėti žmonėms surasti jų svajonių atostogas. Jau 14 metų nardau turizmo vandenyse, tad dalinuosi savo žiniomis ir patyrimais su Beta Travel bendruomene."
Beta.lt bloger'ė
Su malonumu „kepu“ tekstus ir pyragus. Tik pyragus barstau cukraus pudra, o naujai „iškeptus“ tekstus – taškais, kableliais, brūkšniais... Svarbu, kad jie būtų gramatiškai taisyklingi, vizualiai tvarkingi, verbališkai turtingi, lengvai skaitomi, paveikūs.
Beta.lt bloger'ė
Esu portugalas. Girdėjau, kad taip Lietuvoje yra vadinami vilniečiai. Baigiau architektūrą, kurios pagrindinius principus (struktūra, vidaus ir išorės sintezė, harmonija su aplinka) bandau pritaikyti internete.
Beta.lt bloger'is
Talentingų kūrėjų pagalba keliu mūsų tinklaraštį į aukštumas, nes tikiu jo svarba. Daugelis mane vadina fėja, nežinau ar dėl rūpestingo būdo, ar dėl užaugusių sparnų.
Beta.lt bloger'ė
Beta.lt bloger'ė, kūrusi straipsnius apie aktualiausias temas ir skyrusi daug dėmesio patarimams.
Beta.lt bloger'ė
„Kiekviena kelionė yra nuotykis, papildantis brangią prisiminimų kolekciją. Kviečiu leistis į šiuos nuotykius kartu su manimi.“
Beta.lt bloger'ė
Mūsų pirmoji tinklaraštininkė, lietuvių kalbos ekspertė.
Beta.lt bloger'ė
Beta.lt bloger'ė
Beta.lt bloger'ė
Nieko nerasta
BŪK PIRMAS!
Kurį pasieks šie pasiūlymai:
  • Nauji / specialūs
  • Riboto kiekio
  • Slapti
  • Paskutinės minutės
Sekite mūsų naujienas čia: