72370
2829
11
2022/04/23

VYNO BARAS-RESTORANAS „SOMM” - NE TIK VYNO GERBĖJAMS

Lietuvoje turime vis didėjantį vyno mėgėjų ratą arba bent jau žmonių, kurie vertina kokybiškus gėrimų ir maisto derinius. Būtent tokius galite rasti vyno bare-restorane „Somm”. Rašau „per brūkšnelį”, nes iškaba lauke nurodo, kad tai vyno baras, tačiau įėjus į vidų pasijunti it restorane. Tai toks tarpinis variantas, kur gali gauti kokybiškų gėrimų ir maisto. Vietos pavadinimas ne veltui asocijuojasi su žodžiu „someljė”, tai angliško žodžio „sommelier” trumpinys, kuris ir reiškia vyno ekspertą. Trumpai - tai restoranas, kuriam vyno kokybė ir patiekimas svarbu.

Vyno baras-restoranas „Somm” įsikūręs Vilniuje, MO muziejaus kaimynystėje. Patogi vieta, kurią kartais pamirštame, kai svarstom, kur pavakaroti sostinės centre. Tarp kitų kavinių ir restoranų „Somm” tikrai pamatysite, garbingame Pylimo gatvės pastate, pasipuošusiame vyno baro iškaba.

Kai ką nustebins, bet „Somm” iš tiesų yra gan smagi ir ne tiek įpareigojanti vieta, kaip gali pasirodyti iš išorės. Visai nebūtina tobulai išmanyti vynų, norint jais pasimėgauti ar apsirėdyti sidabrine suknele norint čia pritapti. Sakė priims ir su kedais ir su „lakierkom”, tik rezervaziją reikėtų atlikti iš anksto. Atklydus be jos, galimai gausite vietą už baro, bet ir tai, jei pasiseks. „Somm” įkūrėjai teigia, kad pas juos gali ir pavalgyti, ir vyno atsigerti, ir dar laiką smagiai praleisti. O jei labai norėsi bei gražiai paprašysi - čia tau ir klasikinį kokteilį suplaks.

Nors „Somm” specializuojasi vyno srityje, taip pat siūlo puikų maistą. Virtuvė patiekalus keičia gan dažnai, todėl kaskart gali maloniai nustebinti. Jūros gėrybės, žuvis, mėsa, užkandžiai ar desertai - prie visko priderins ir tinkamą vyną, tereikia tik paklausti someljė patarimo. Populiarūs meniu pasirinkimai: pagrindiniam patiekalui - aštuonkojo koja su bulvytėmis ir daržovių salsa, taip pat skirtingų jūros gėrybių ar daržovių pripildytos keptuvėlės, kurios yra gaminamos krosnyje, o desertui puikiai pasitarnaus churros su tongapupės padažu. Jei apsilankysite ne itin išalkę, užkandžiams galite rinktis marinuotų alyvuogių, mėsų ar sūrių rinkinius arba prie vyno užsisakyti keletą austrių. Maisto čia paragauti tikrai rekomenduoju, puikiai subalansuoti skoniai ir kokybiški ingredientai vienoje lėkštėje. Ragavau aštuonkojį, Argentinos krevetes su morkomis ir salierais, antieną bei lašišos karpačio. Dėl skonių neradau prie ko prikibti, belieka tik pasimėgauti. Porcijas patogu dalintis, todėl galėsite užsisakyti skirtingų patiekalų su kompanija ir juos išragauti. Svarbu paminėti, jog aptarnavimas vakaro tikrai nesugadins. „Somm” dirba profesionalai, kurie supranta bendravimo svarbą ir išmano savo darbą. Stipri komanda padeda sukurti gerą atmosferą restorane.

Gėrimų meniu įspūdingas. Vynų čia siūloma daugiau nei 500! Tiesa, ne visus gali įsigyti taurėmis, bet pasirinktą butelį gausi be problemų. Vanduo, kava, arbata - nieko nenustebinsiu - meniu yra. „Somm” besisukančius gali pamatyti vienus geriausių mūsų šalies someljė - Narimantą Miežį ir Arminą Darasevičių. Narimantas neseniai kartu su vienais šampano namais sukūrė ir pristatė savo šampaną. Vien tai yra pakankamai svarus argumentas pasitikėti šių someljė atrinkta vyno korta, o kur dar įvairių someljė čempionatų apdovanojimai ir kiti titulai. Komandos patirtis jaučiama kuriamoje atmosferoje ir detalėse. Vynų restorane rasi iš viso pasaulio, tačiau labiau koncentruojamasi į Europos šalių gėrimus. Įdomu tai, kad čia Porto vynus gali atidaryti specialiomis žnyplėmis, ne kasdien tokį vaizdą pamatysi. O svečiai norintys paįvairinti savo vakarą ir patys gali išbandyti sabražą (butelio atidarymą specialiu kardu). Šiek tiek šou dar niekam nepakenkė…

Kainos visiškai įprastos restoranams Vilniuje. Mano jau minėtos keptuvėlės kainuoja nuo 10 iki 13 eur, pagrindiniai patiekalai iki 30-ies eurų, o desertams išleisite 7-8 eur. Gėrimų kainos taip pat nešokiruos, žinoma, pasirinkus retesnį vyną už jį teks sumokėti atitinkamai.

„Somm” kartais organizuoja gastronominius renginius - įvairūs teminiai vyno vakarai, degustacijos, svečiai iš vyninių ir ne tik. Vietų tokiuose pasibuvimuose nebelieka greitai, tad patariu stebėti restorano socialinių medijų naujienas. 

Restoranas nemažas, galima atsisėsti prie baro arba stalelio. Yra erdvė, kurią norint galima atskirti užuolaida nuo didžiosios salės. Interjerą apibūdinčiau kaip jaukią prabangą, kur rasi medžio elementų, žemiškų spalvų, daug su vynu susijusių aksesuarų - kamščiai, buteliai ar dėžutės. Dideli langai leidžia mėgautis natūralia šviesa, kurią vakarėjant papildo šiltas restorano apšvietimas. Apie apšvietimo restorane svarbą jau esu rašiusi kiek anksčiau, bet priminsiu, kad jo dėka gali svečius privilioti pasėdėti ilgiau arba visai atbaidyti. Tai „Somm” vienareikšmiškai jauku ir svečiai netyčiom gali užsisedėti ilgiau nei planavę, o jei dar atranda mėgiamą gėrimą… Na, juk laimingi laiko neskaičiuoja, ar ne? 

O kad neskaičiuotumėt ir pinigų, galite iš anksto susimokėti t.y. įsigyti dovanų kuponą ir ateiti tiesiog pasimėgauti vakaru. Dovanų kuponas visada yra lengva išeitis ieškant dovanos, o „Somm” galiu drąsiai rekomenduoti, gėdos su tokia dovana neprisidarysit.

Tiems, kam restoranas labai patiks, jį galės išsinuomoti privačioms šventėms. Pagal galimybes ir norus - visą arba jo dalį. Beje, orams atšilus, planuojama didelė terasa, kuri leis mėgautis maistu ir gėrimais lauke. 

Maistas, gėrimai (šiuo atveju išskirkime vyną), komanda, atmosfera yra tie dėmenys, kurie neša restoranui sėkmę, jei tik visi yra kokybiški ir vienas kitą papildo. „Somm” man asmeniškai atrodo kaip puikus vyno baro pavyzdys - pasirinkta tema, kurioje vieta yra stipri ir ta tema atidirbta iki galo. O tai tikrai sveikintina ir kviečia užeiti. Nestebina, kad restoranas sėkmingai dirba jau ne vienerius metus ir atlaikė pandemijos išbandymus. Rekomenduoju nuoširdžiai ir tikiuosi greitu metu ten nusivesti draugų.

Vyno baro-restorano adresas Pylimo g. 21, Vilnius. Norintiems atlikti rezervaciją, tai galite padaryti internetu: https://somm.lt/#rezervacija. Kiti kontaktai: [email protected], +370 684 64622. 

Straipsnio autorius(-ė) Justina, Beta.lt bloger'ė
2829 11

Brigita...
Niekada nesu buvusi. Išties atrodo jauki aplinka. Reikės apsilankyti su vyru.
1Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Marija...
Straipsnis geras, iš karto norisi valgyt :)) Tik pastaba, kai klausaisi vaizdo įrašo muzika labai rėžianti akis ir manau nelabai kokybiška, bet gal tik man. Pats filmavimo kampas, pateikimas - toks šiuolaikiškas.
1Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Giedrė...
Ateičiau vyno, dėl maisto nežinau. Atrodo įdomiai ragauti ne tradicinius patiekalus. Nebent tikri profesionalai dirba.
1Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Asta...
man geriau nei Džiaugsmas restoranas. Jaukiau, nėra "statuso" žmonių ir aplinka maloni. Rekomenduoju apsilankyti, o vynas tobulas. Tik pasiduokit padavėjų rekomendacijomis ;)
1Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Agnė...
Aštuonkojis atrodo labai egzotiškai, bet ne visos vietelės moka jį tinkamai paruošti. Labai svarbu, kad nebūtų perkeptas. Reikėtų prie progos užsukti ir čia paragauti
1Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Ramunė...
Čia puiki vietelė būtų romantiškam pasisėdėjimui. Aplinka atrodo gan paprastai, bet neprastai ir neįpareigoja jaustis ne savo vietoje. O meniu įvairus ir išskirtinis, super
1Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Milda B....
Visada traukė vynų ir maisto derinimas, tačiau tai yra atskiras ir labai didelis mokslas..pažinti kiekvieną vynuogę iš kvapo, skonio ir dar su kokiu maistu derinti tai man atrodo sunkiai įmanoma..O tokioje vietelėje jau turėtų dirbti profesionalai, reikėtų užsukti ir pačiai įvertinti, įdomu ar yra internete kur nors jų meniu paskaitinėti?
1Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Rimantė...
Švenčiau čia savo ypatingajį 30-metį. Best place, visiems rekomenduoju. Kokybė, aptarnavimas, graži vieta.
1Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Gintė...
Atsiprašau, bet foninė nuotrauka su kalmaru žavingumo neduoda.. idėčiau tikrai kitą, tokių gražių kandrų galima rasiti restorane, esu buvusi ir lankausi iki šiol. Svecius vyno myletojus vesciausi tik cia.
1Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Vaida...
Nu nerealiai atrodo pateikimas visas, super kaip norėčiau išbandyti gerai paruošto kalmaro ir čia. Nuostabaus skonio patiekalas, apskritai dievinu jūros gėrybes, o dar su derančiu vynu išvis fantastika, jėzus net užsimaniauuuuu. Penktadienio proga reiks save palepinti.
1Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Lina...
Esu didelė jūros gėrybių gerbėja, būtų tikrai įdomu paragauti kalmaro, nes gaminu tik namų sąlygomis ir turbūt ne viskas taip tobulai išeina, kaip turėtų ir gal aš net neesu atradusi tokių technikų, prieskonių ir kepimo laiko ir pan. , tam, kad pajausti tikrąjį gėrybės skonį. Visada įdomu paragauti profesionaliai paruošto maisto - ši vietelė atrodo tinkama tokiam 'testui'...
1Y
Atsakyti
addReaguoti
addReaguoti
Turi ką pasakyti? Komentuok čia:
Straipsnių autoriai
Kartais rašyti sekasi lengviau, kartais sunkiau, bet visai nerašyti aš negaliu - tai mano kraujyje. Noriu, kad skaitydami mano tekstus žmonės jaustųsi, lyg su jais kalbuosi prie kavos puodelio!
Beta.lt bloger'ė
Skonių Fiestos blog'o skilties autorė
Beta.lt bloger'ė
Beta.lt bloger'ė
Beta.lt bloger'ė
Beta.lt bloger'ė
Viena tų keistuolių, kurie dirba kūrybinį darbą, tačiau gyvenime mėgsta laikytis taisyklių ir rutinos. Visgi šį paradoksą esu linkusi vadinti savo tobulos kasdienybės receptu.
Beta.lt bloger'ė
"Gyvenu aistra kelionėms ir meile padėti žmonėms surasti jų svajonių atostogas. Jau 14 metų nardau turizmo vandenyse, tad dalinuosi savo žiniomis ir patyrimais su Beta Travel bendruomene."
Beta.lt bloger'ė
Su malonumu „kepu“ tekstus ir pyragus. Tik pyragus barstau cukraus pudra, o naujai „iškeptus“ tekstus – taškais, kableliais, brūkšniais... Svarbu, kad jie būtų gramatiškai taisyklingi, vizualiai tvarkingi, verbališkai turtingi, lengvai skaitomi, paveikūs.
Beta.lt bloger'ė
Esu portugalas. Girdėjau, kad taip Lietuvoje yra vadinami vilniečiai. Baigiau architektūrą, kurios pagrindinius principus (struktūra, vidaus ir išorės sintezė, harmonija su aplinka) bandau pritaikyti internete.
Beta.lt bloger'is
Talentingų kūrėjų pagalba keliu mūsų tinklaraštį į aukštumas, nes tikiu jo svarba. Daugelis mane vadina fėja, nežinau ar dėl rūpestingo būdo, ar dėl užaugusių sparnų.
Beta.lt bloger'ė
Beta.lt bloger'ė, kūrusi straipsnius apie aktualiausias temas ir skyrusi daug dėmesio patarimams.
Beta.lt bloger'ė
„Kiekviena kelionė yra nuotykis, papildantis brangią prisiminimų kolekciją. Kviečiu leistis į šiuos nuotykius kartu su manimi.“
Beta.lt bloger'ė
Mūsų pirmoji tinklaraštininkė, lietuvių kalbos ekspertė.
Beta.lt bloger'ė
Beta.lt bloger'ė
Beta.lt bloger'ė
Nieko nerasta
BŪK PIRMAS!
Kurį pasieks šie pasiūlymai:
  • Nauji / specialūs
  • Riboto kiekio
  • Slapti
  • Paskutinės minutės
Sekite mūsų naujienas čia: